STARTSIDA       OM OSS        BEHANDLING        JOUR & LÄNKAR
       RÅDGIVNING OCH INFORMATION        KUNDKONTAKT

Rådgivning och information


* Varför blöder tandköttet?

Friskt tandkött blöder inte, blödning talar om att det är inflammerat och det beror oftast på att tänderna inte varit helt rengjorda. Bakterier växer inte i storlek utan blir istället fler genom att dela sig. Efter ganska kort tid har en beläggning bildats som kan ses med blotta ögat! Där finns många miljoner bakterier som retar tandköttet till att försvara sig med en inflammationsreaktion. Det sker genom att blodkärl växer till och blir fler, vilket underlättar för kroppens försvarsceller att skynda till. Samtidigt blir tandköttet lättblödande.

* Varför får man hål?

Småätande och söta drycker ger näring till bakterier som producerar syra. Syran fräter på tänderna. De klarar i en frisk munhåla av fem intag per dygn. Fler än så ger ökad risk för kariesutveckling. Ett särskilt problem är muntorrhet som ökar risken även vid en bra kosthållning.
Tandläkaren ger råd och individuell behandling med bl.a. extra fluor.
(Se Karies)

* Kan man få huvudvärk på grund av tänderna?

Bettet hamnar i obalans om det finns störningar som hindrar normal sammanbitning och tuggrörelse. Det kan leda till huvudvärk genom att muskler blir överarbetade eller att man omedvetet letar upp sådana störningar. Ibland gnisslar man tänder utan att bettfel kan konstateras. Det behandlas oftast med en särskild bettskena som avlastar tänderna och ger en störningsfri funktion. Den används på natten då man oftast omedvetet gnisslar eller pressar tänder.

* Vad kostar en lagning?

Detta är en mycket vanlig fråga som omöjligt kan besvaras utan undersökning. Det är många faktorer som inverkar:

Vilken tand?
Vilken yta?
Hur många ytor?
Hur stor fyllning?
Finns det sprickor?
Är tanden rotfylld och är den fortfarande bra?
Behöver tanden rotfyllas?
Kan den fyllas på vanligt sätt eller behövs en krona?

Det behövs alltså en undersökning för ett pålitligt svar!

* Använder ni amalgam?

Nej, det slutade vi med för tio år sedan. Orsaken är att utvecklingen har gett oss trevligare material idag. Amalgam är helt enkelt omodernt.